A former training centre had stood vacant for several years. After being extended, altered and refurbished, it’s now a modern new renal facility serving the local community in Clacton on Sea. With an 11 station unit, a capacity to treat up to 66 patients, consulting rooms and a treatment area, it means that local patients no longer have to travel to Colchester Hospital.

Although the structure of the building was sound, it needed a significant upgrade to meet today’s stringent building regulations – especially Part L (conservation of fuel and power). To achieve this we removed the existing roof covering and replaced it with a new composite insulated panel. Existing doors and windows were replaced with new double glazed units. Cavity walls were filled with blown cavity insulation, and the existing floor was overlaid with insulation and new timber.

The drainage system below ground needed to be extensively reconfigured. New drain runs were bored below the existing raft slab to limit any damage to the structure or integrity of the existing slab. The existing heating system was removed and replaced with a new air conditioning system. This provided heating, cooling and new hot and cold water services installed for later connection to the renal appliances. We also put in a complete new electrical installation including new power, lighting, voice, data, security, access control and fire alarm systems. The facility is finished internally to a high standard including with hardwood joinery, veneer faced doors, new suspended ceilings, vinyl floors and professional decoration.

kennedy-way-1
kennedy-way-2