Construction of a new Orangery to the rear elevation of the original historic 18th century Grade II house at The Lawn’s wedding and conference venue in Rochford Essex was completed on time and to budget.

Hindered by some very inclement weather during the early months of the year the substructure comprising deep strip footings and a precast concrete ground floor slab were completed under challenging conditions.

A structural steel frame provides support to the 25 tonne of architectural stonework, external masonry walls and roof structure including the 12m x 6m heritage style glazed hipped roof light.

Over 400 individually cast architectural stone pieces together with the lime rendered external walls and bespoke double hung sash windows and double doors create an external façade that seamlessly blends in with the adjoining18th century building complementing the original architectural features.

Internally the roof light covering more than 50% of the total roof plan area together with the storey height heritage style window and doors fill the room with natural daylight.

The new orangery is ventilated mechanically and heat pumps provide heating and cooling. Motorised internal blinds to the roof light and an external remote controlled awning that extends on the south elevation provide shading to the room.

The internal finishes are to a high standard. MF ceilings and bulkheads conceal the extensive ventilation ductwork and lighting is provided by modern day downlighters within the ceilings together with two heritage style chandeliers that are suspended below the rooflight. Bespoke cornices and skirtings are in keeping with the architectural style and features of the original building.

Modern day IT equipment including overhead projectors and screens allow the room to be quickly converted into a well-equipped conference facility.

The success of the project is a testament to the teamwork by the project team including the client, project consultants and our supply chain who worked together to deliver these extended facilities that enhance what was already a fine venue. A true demonstration of collaborative partnering.

the-lawn-1
the-lawn-2